Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Odense Radikale Venstre

En grøn grundlov!

Grundlovsdag er den store årlige fejring af vores demokrati, vores folkestyre, som har bragt så meget fremgang, frihed og velstand med sig.


Vores demokrati er i god form. Folk stemmer når der er valg, og den politiske debat trives, også imellem valgene.Men det fundament vi bygger hele vores parlamentariske demokrati på, er desværre blevet gammeldags med årene.


Vi har ikke haft en opdatering af grundloven siden 1953, og verden har siden flyttet sig ganske dramatisk.

Vores demokrati og folkestyre tjener os fortsat godt, men vores grundlov bliver strakt til det yderste for at vi kan være i vores demokratiske institutioner.

For eksempel står der ingenting i grundloven om EU. Vi indtrådte først i EF i 1973.

Der står ingenting om FN. Og der står ingenting om NATO.

VI har underskrevet en række internationale konventioner, og herunder ikke mindst menneskerettigheds-erklæringen. Den finder vi heller ikke i grundloven.

Vi finder ingenting om miljø og klima i grundloven. Manglerne er mange.

Til gengæld har vi i grundloven en række sproglige kiks. For eksempel står der om styreformen i Danmark at den er ”indskrænket monarkisk”. Det vil pynte, den dag vi kan få skrevet at ”Danmark er et demokrati” i stedet for.

I dag fejrer vi demokratiet på grundlovsdag. Men selve grundloven bør vi forny, gennem nedsættelsen af en grundlovskommission, der kan skrive et udkast til en tidssvarende grundlov. En grundlov der passer til tiden og passer på klimaet!